Det var en gång en kvinna som försökte sprida sin historia efter bästa förmåga. Det gick bra en tid. Men efter ett tag var det som förgjort. Något satte hela tiden käppar i hjulet. Ändå fortsatte hon troget att försöka. För berättelsen var viktig. Den handlande nämligen om det viktigaste av allt – att våga förändra det som inte fungerar i livet och lyssna inåt efter sin egen sanning.

Eftersom kvinnan gång på gång fick bekräftelse från olika källor att inte ge upp försöken att göra berättelsen tillgänglig så fortsatte hon kampen. Men ju mer det krånglade desto mer började hon tvivla. Kanske hade hennes historia blivit historia? Kanske hade den redan gjort sitt i världen? Kanske var det dags att ge upp?

Hon tänkte tillbaks på det som hänt. Hur hon kämpat många, många timmar med att göra berättelsen till en bok. Hur hon sedan försökt göra den synlig på olika sätt. Och hur glad hon blivit över alla härliga bekräftelser hon fått – att den nått fram till hjärtat hos dem som behövde det. Varje gång en läsare gav henne feedback fylldes hon av tacksamhet och ödmjukhet. Vilken lycka att få sådan respons. Efter ett tag började en tanke gro att göra berättelsen till ljudbok. Eftersom det kostar stora summor att hyra in en proffsläsare bestämde hon sig för att läsa in den själv. Ett år efter pappersbokens födelse skred hon till verket. Hon fick hjälp att ordna en tillfällig studio i en sommarstuga. Två veckors sparad semester bokades in i god tid innan vinterns kyla. Fylld av förväntan och arbetsiver började hon läsa in sin bok. Det gick en hel dag utan problem. Sedan blev det kris och katastrof på jobbet. Semestern blev avbruten. Och inspelningen likaså. Luften gick ur projektet. Även om hon försökte två veckor senare var magin och glädjen borta. Dessutom var vinterkylan på ingång. Det vara bara att vänta till nästa sommar.

Så med ny kraft och energi tog hon tag i sitt ljudboksprojekt kommande sommar. En ännu bättre studio ställdes i ordning (dock inte helt ljudisolerad). En ännu bättre mikrofon köptes. Och nu var hon verkligen på gång! Viljan fanns. Tiden fanns. Men allt krånglade. Störningsmoment i forma av ovetande sommarstugebesökare, flygplansövningar, skränande fåglar och högljudda badgäster var bara förnamnet. Det värsta var alla ljud inifrån. Ja, från henne själv. Konstiga klickljud från halsen. Underliga skrapljud från nacken. Och svårigheten att sitta stilla utan att skapa tygprassel eller stolknarr. En enda sida kunde ta en hel dag. Det var tålamodsprövande och frustrerande. Efter tre veckors slit kändes allt hopplöst. Hon gav upp med sorg i hjärtat. Det var tydligen inte meningen ändå? Trots att hon tog beslutet att avsluta ljudboksprojektet brann fortfarande en längtan i henne att få läsa sin bok högt för andra.

Var kom denna starka längtan ifrån? Och varför fick hon dubbla budskap hela tiden? Beröm och uppmuntran från läsare och samtidigt så mycket teknik/ljudkrångel. Hon fattade ingenting.

En dag kom hon på en ny idé. En gyllene medelväg. Hon skulle läsa in sin bok i videoformat. Då är det inte lika stora krav på ljudkvalité. Dessutom blir det gratis på YouTube och därmed tillgängligt för alla. En kanonidé helt enkelt. Hon bestämde sig för att göra inläsningen interaktiv. Ett kapitel i taget så länge någon ville lyssna. Då skulle hon kunna avbryta projektet om intresse saknades. Inget jobb i onödan alltså. Glad i hågen satte hon igång. Det gick bra ett par kapitel. Sedan började det. Igen. Krånglet. Nu var det mikrofonen som bestämde sig för att bli oberäknelig. Den funkade bara ibland. Så hon läste. Och läste. Och läste. När hon provade micken fungerade den. Nästa gång gav den upp. Men det visste hon inte förrän hon lyssnade efteråt. Kapitel fyra läste hon in åtta gånger innan hon till slut kom hon på att mikrofonen funkade varannan gång. Då – äntligen – lyckades hon få till det.

*  *  *  *  *

Som ni förstår pratar jag om min första roman “Cool och enastående” och mina smått desperata försök att göra den hörbar. Idag gav jag nästan upp för alltid. Jag förstår inte allt motstånd. Är det ett inre motstånd? Eller yttre? Bara otur? Fel tidpunkt? Det är lite för mycket krångel för att vara en slump i alla fall. Dessutom tror jag inte på slumpen…

Men skam den som ger sig. På onsdag kommer kapitel 4 som utlovat. Och förhoppningsvis kommer jag förstå vad allt detta vill säga mig någon gång. Snart. Hoppas jag. Och om du där ute får till dig någon idé om vad det kan vara så berätta för allt i världen. Just nu är jag öppen för allt 🙂

Här kan ni lyssna på det jag åstadkommit hittills: (Gå till spellistan “Högläsning: Cool och enastående” på min YouTube-kanal Regine Grundel så kan ni lyssna på alla avsnitt efter varandra.)

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar