Många drog en lättnadens suck när 2020 övergick i 2021. Välkomnandet av det nya året hördes både länge och väl på nyårsnatten. Som en salut till hoppet om frihet och nya tider.

Mycket kan sägas om 2020. Man kan se tillbaka på det som varit på tre sätt: 1. Fokusera på det som skapade rädsla och oro. 2. Fokusera på ljuspunkterna och utvecklingspotentialen. 3. Låta bli att se tillbaka, inte bry sig. 

Om vi börjar med punkt 1. Vi fick en ständig ström av information om virus, döds- och sjukdomstal, prat om brist på resurser och oro för ekonomin. Över oss hängde likt en våt filt det ständiga hotet om mer smitta, fler nedstängningar och restriktioner. Informationsstyrning och censur på vissa plattformar var “nödvändigt” för att inte “falsk” information skulle läcka ut och hota vår hälsa. “Rätt” information var viktigare än det fria ordet. (En stilla undran: Vem bestämmer vad som är rätt information?) Det enda som kunde rädda oss var ett vaccin, framtaget i all hast och i stor konkurrens. Kan man verkligen skynda på ett vaccin? Det första vaccinet i sitt slag dessutom? Kan man verkligen lita på att dessa stora bolag inte tog några genvägar i jakten på att bli först? Att pengarna inte styrde för mycket?

Det är lätt att fastna i det som skapar oro och rädsla. Men det är inte där vi hittar utveckling och nya vägar. Vi måste höja blicken och se en större bild.

Det leder oss till punkt nummer 2. För vad man än tänker om 2020 så gav det många möjligheter till utveckling och insikter. Att bli omskakad i sin fysiska trygghet innebär att man måste omvärdera och utvärdera sin verklighet. Det är en bra utgångspunkt för förändring. Man börjar kanske ifrågasätta saker som man tagit för givet. När man tvingas till en långsammare vardag finns mer tid för eftertanke. Om man tar tillvara på den tiden kan man till och med få chans att lära känna sig själv bättre. Vem är jag? Vad vill jag? Vad kan jag? Vad tror jag på? Vem tror jag på?

Detta komplicerade år har haft en riktigt härlig konsekvens för många. Ett uppvaknande till sin inre sanning i relation till den yttre verkligheten. En tilltro till sin egen förmåga. En ny nyfikenhet på världen och hur den fungerar. En längtan att hitta sanningen i allt som sägs och görs.

Slutligen kommer vi till alternativ nummer 3. Självklart är det viktigt att inte fastna i det som varit. Men om vi inte ens vågar blicka tillbaka och lära oss av det som hänt så är ju allt det jobbiga helt utan mening? Att blunda och låtsas att det regnar leder ingenstans. Verkligheten kommer alltid ikapp. För att kunna gå vidare utan bojor till det förflutna måste vi våga studera det som skrämmer oss och acceptera det som varit. Först då kan vi släppa det gamla och bli fria från det. Kunskaperna och erfarenheterna behöver vi, de är våra hårt förvärvade pärlor från ett skakigt och omtumlande år. De pärlorna är vårt avstamp till framtiden.

Utan utmaningar och svårigheter utvecklas vi inte lika genomgående. Motstånd behövs för att växa. Därför känner jag tacksamhet för året 2020 eftersom det gett många av oss en unik möjlighet att slipas till finare diamanter.

De frågor jag tar med mig in i framtiden är dessa:
Vad kan vi lära oss av det som hänt? Vilka slutsatser kan vi dra? Hur kan vi gå vidare? Vad kan jag göra i det lilla? Vilken värld vill jag vara en del i att skapa? Vilken energi vill jag sända ut i världen? Vem vill jag vara?

Tillsammans skapar vi vår värld, vår verklighet. Vilken värld vill du vara med och skapa? Och vem vill du vara i den världen?

Var förändringen du vill skapa i världen. Ge ut den energin du vill ha mer av. Låt oss göra skillnad. Sprid ljus, skratt och sanning. Var ditt sanna själv. Skapa. Lev. Nu. 

God fortsättning på 2021!

Ta hand om er!

kram Regine

 

 

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar