I Utmaningar och insikter, Veckans vägledning

Bättre sent än aldrig. Jag brukar göra vägledningen på söndagen innan aktuell vecka. Men som ni märkt drog det iväg rejält den här veckan. Det är redan onsdag kväll. Men som alltid finns mycket att lära sig av det som inte blir enligt planen.

Därför handlar veckans ämne om det vi brukar kalla “misslyckande”. Det vill säga när vi inte når upp till våra egna eller andras förväntningar. Eller när något sker som omkullkastar våra planer. Eller när vi tror att vi inte räcker till på något annat sätt.

Jag har allt för länge kopplat ihop min självkänsla och mitt egenvärde med graden av “lyckande”. Misslyckande har varit lika med värdelös. Min själ förstår att mitt värde inte avgörs av prestationer, men omedvetet har jag någon gång i livet lärt mig att “duktiga människor” är mer älskade och värdefulla än andra. Och duktig är man när man lyckas med allt man gör – helst vid första försöket.

Sorglig inställning, jag vet. För att inte tala om helt orealistisk.

Det är dags att tänka om. Att misslyckas är inte farligt. Snarare tvärt om. Den som är rädd att misslyckas hela tiden vågar inte leva. Tänk om våra små barn inte vågade prova nya saker? Om de gav upp vid första misslyckandet? Då skulle de inte lära sig varken sitta, krypa eller gå. De skulle inte lära sig prata. De skulle inte lära sig något nytt alls.

Vägen till visdom och utveckling är kantad av misslyckanden. Hur skulle det kunna vara på annat sätt? Vi måste ju göra fel för att förstå när vi gör rätt? Så hur kan misslyckanden vara något dåligt? Det betyder ju bara att vi vågar leva, prova och lära oss nya spännande saker.

Så veckans vägledning och visdom kan sammanfattas så här:

Ju fler misstag desto större lärdomar. Att misslyckas är den enda vägen till kunskap och visdom. Därför ska vi vara stolta över vårt mod att prova nya saker, och se varje fall på vägen som en välkommen läromästare.

Eller som Verner von Heidenstam skrev:
“Hellre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge.”

Ta hand om er <3

Regine

Rekommenderade inlägg

Lämna en kommentar

Kontakt

Inte läsbart? Byt text. captcha txt
0
Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO

Utvald bild v 13tumbild v 9